Ce „minuni” se ascund în covoarele noastre și cum ne pot afecta starea de sănătate

De cele mai multe ori, o curățare superficială a covoarelor sau mochetelor din locuință, cu timpul, ne lansează pe făgașul unei rutine dăunătoare. Ajungem să credem, încet-încet, că totul este în regulă din punct de vedere al igienei fără a bănui măcar ce pericole ne pândesc. Iar lipsa urmelor vizibile de murdărie face ca uneori sistemul nostru imunitar să fie prins cu garda jos. Dincolo de ceea ce se vede la suprafața covorului, care poate fi comparat cu vârful unui aisberg, este o aglomerare de fel și fel de particule care nu ne fac bine deloc. Astfel, ar trebui să avem mai multă grijă de „lumea care se întinde la picioarele noastre”.

 

Pare greu de crezut, însă un covor, în funcție de materialul din care este confecționat, dar și de lungimea și desimea fibrelor, este capabil să înglobeze până la de patru ori greutatea sa în… murdărie. Covoarele atrag, asemenea unui magnet, tot felul de particule, alergeni, umiditate și minuscule resturi fie ele alimentare ori de altă natură. Iar toate acestea devin, la rândul lor, mediul propice dezvoltării sporilor de mucegai, bacteriilor de tot felul, dar chiar și a unor paraziți. În acest fel, un covor neîngrijit poate crea tot felul de probleme celor cu imunitatea scăzută, celor suferinzi de diverse alergii, ba chiar și persoanelor cu un organism sănătos. De aceea este recomandat să le spălați și să le curățați frecvent printr-un serviciu de spălătorie covoare iași.

 

Pericolele ascunse din covoare

 

Dacă particulele mai mari rămân la suprafața covorului, celelalte, cu cât sunt mai mici, pătrund adânc, în profunzime, chiar până la baza fibrelor. Iar cu timpul, dacă nu este curățat corespunzător, toată această murdărie se tasează și ajunge să afecteze iremediabil calitatea covorului. Faceți un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă cum în covorul dumneavoastră se adună praf, diverse scame, ba chiar și firimituri de alimente. Mergem un pic mai departe și adăugăm celule ale pielii, fire de păr, secreții și excreții ale unor insecte. Apoi vine rândul bacteriilor de tot felul, sporilor de mucegai și acarienilor. Toate aceste inconveniente pot fi combătute dacă optați să contactați o firmă de curățătorie covoare din Iași, precum Super Top.

 

Aveți animale companie? În acest caz, lista se lungește și adăugăm fire de păr de la acestea, particule de excremente și urină de animale, precum și paraziți sau ouăle acestora. Iar când revin de afară, mai pot aduce fel de fel de germeni și chiar polen. Oricât de conștiincios ai fi și ai aspira covorul chiar zilnic, nu vei rezolva mare lucru. Și aceasta deoarece vei îndepărta de pe covor doar murdăria vizibilă cu ochiul liber, în timp ce particulele fine vor fi împrăștiate în cameră odată cu aerul evacuat de aspirator. Iar acești alergeni sunt mai periculoși decât murdăria în sine și vă vor provoca diferite probleme de sănătate.

 

Ce probleme ne poate crea un covor murdar

 

Nu e niciun secret că în covoarele necurățate corespunzător se dezvoltă mediul perfect înmulțirii bacteriilor și acumulării de alergeni. Iar umiditatea combinată cu murdăria din covor va afecta în mare măsură calitatea aerului, ceea ce va avea repercusiuni asupra sistemului respirator al oamenilor. Cei mai des întâlniți alergeni care se cuibăresc printre fibrele covorului sunt praful, sporii de mucegai și polenul. Astfel, fără o curățare corespunzătoare, în profunzime, a covorului, persoanele alergice vor avea mereu probleme de sănătate, care se vor agrava cu timpul.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *